Filà Bascos

Aquesta filà apareix a Callosa l’any 1917-1919. Organitzada a partir de vint-i-tres socis fessters, és de clara influència alcoiana pel que fa a la indumentària, tot i que allà la filà es fundà el 1909. El llibret de les filaes d’Alcoi parla del disseny del vestit:bascos

“Creació del pintor Francisco Laporta Valor, amb els quals continuava la seua línia d’inspiració medieval en el disseny d’indumentàries festeres(…) La dalmàtica de llana és de color crema, i porten al pit una creu roja, corretjam de cuir i capa morada. El disseny es completa amb un magnífic casc amb punxes metàliques. També s’ha de destacar que com a arma porten una porra de combat, també amb punxes.”

Aquesta filà dels Bascos no té res a veure, ni quant a forma ni origen històric a les filaes conegudes en altres poblacions (Bocairent, Onil, etc) com a Biscaïns, que s’inspiren en els Carlins del General Zumalacárregui. Aquells carlistes que es van oposar de forma bèl·lica als liberals que atacaven l’Esglèsia i la Monarquia. Així també ho figuraren en els Moros i Cristians filaes com la dels Navarros en el seu origen més remot, però els Bascos callosins apareixen com a filà amb l’indumentària recreada en l’època medieval al 1917. Desapareixen l’any 1955Els últims anys apareix a les festes el dissapte a l’arrancà i l’entrà cristiana.

DSC_3075

286932_295908893754901_814231285_o