Filà Muntanyesos

Aquesta filà, coneguda popularment a Callosa com la Llandeta, apareix, segons Adolf Salvà, des de 1931, mentre que Tomás Guardiola ho avaná un any i puntualitza que la crearen un total de vint festers. Actualment sabem, a través del programa de festes de 1926, que el dia 10 d’eixe mateix any té lloc “La Entrada de Moros y Cristianos con la creación de cinco filadas nuevas, [entre elles] los montañeses”, a imitació de la mateixa filà alcoiana fundada el 1921.Muntanyesos

L’origen de la comparsa Muntanyesos es deu a la iniciativa de l’alcoià D. Francisco Laporta Boronat, home de costums festeres arrelats i devoció al Patró. La idea va ser exposada a un grup d’amics, en el Círcul Industrial de la ciutat d’Alcoi. Tots ells, vora 1921 sentien l’ànsia de renovació de les Festes, així com també el grup de vint socis i festers de callosa sentiren la necessitat de participar en una Festa que cada vegada adquiria més importància i que els unia al passat, present i futur del seu poble i els en feia protagonistes. La voluntat dels callosins, el mateix que els impulsors alcoians, era que les festes no quedaren anquilosades i que cada dia adquiriren més esplendor i puixança.

Els apunts del primer vestit representaven el personatge de la muntanya, encara que, segons fonts alcoianes, més aïna pareix “una idea del trage usat pels Francs de l’època carolíngia”. El vestit estava compost per túnica o dalmàtica de vellut verd, rivetada per un feltre roig, cuirassa de xapetes o llandeta de llautó en forma descatada, adherides al jupetí i entrellaçades, corretjam en forma de bandoleres a un costat i a l’altre, sandàlies amb tires de cuiro, casc i llança. Alguns atribuïxen la creació de l’esborrany definitiu al pintor alcoià D. Fernando Cabrera Cantó.

El disseny actual és obra dels pintors Francisco Zaragoza i Francisco Vicens i és un dels més originals del bàndol cristià, pel que fa a la seua cuirassa de milers de xapetes (llandeta) d’alumini en forma d’escates (l’Escata, coneguda popularment a Alcoi. Un altre dels signes identificatius és la destral i l’escut. Però el vestit de Callosa era lleugerament diferent.

Els muntanyesos, o la Llandeta, va deixar de ser filà l’any 1966, i es va convertir en una esquadra especial protegida. Jóvens de filaes mores, han adquirit vestits antics dels Muntanyesos per restaurar-los i eixir en les entraes, i així lluir els atributs i les particularitats de la filà. L’esquadra dels Muntanyesos (la Llandeta) ha reestructurat la indumentària a la manera del disseny actual de Francisco Zaragoza i Francisco Vicens.

aranca llandeta

entra llandeta