Filà Almogàvars

almogavers

 escut almogavarsLa Filà Almogàvars va ser fundada l’any 1964 coincidint amb el criteri de mantenir una temàtica medievalitzant en la indumentària. A Alcoi existeix una filà del mateix nom fundada l’any 1933, però desconeixem si n’hi ha algun vincle directe com passa amb altres filaes callosines com els Asturians. Del que si estem segurs és que aquesta filà él molt atractiva pel context históric en el que s’emmarquen aquestos soldats medievals.

El seu diseny ha tingut diverses modificacions, així primerament trobem un vestit format per una túnica de color ocre amb una creu de lluetons al pit i sanefa en forma de serra en la bata, rematat amb un penjoll daurat; calces, botes marrons i corretja ampla a joc. La indumentaria es remata amb un casc de metall, una espasa llarga i una capa roja. Hi ha un trage d’Almogàver anterior que duia pantalons i polaines, i que es va retirar el segon any per ser els pantalons de color rosa.escuadra

El darrer disseny, de Jose Vicente Fuster, és força diferent a l’anterior. El color que destaca es el negre amb un acompanyament de gris que imita la cota de malla, botes marrons i corretja ampla amb la senyera catalana com a emblema en el centre. La quatribanda acompanya el simbol de la filà, l’àliga de dos caps de color roig intens. Remata el cap un gran casc amb plomall a conjunt del vestit. Aquesta filà apareix en un moment on s’intenta rememorar el temps hisòric de l’Edat Mitjana.