L’Arrancà
A les 12:00h del dissabte vespra del segon diumenge d’octubre, l’èxtasi fet música i festa s’apodera de la plaça de l’Ajuntament.
L’Arrancà, malgrat tenir un caràcter preliminar, constitueix l’inici i la introducció del relat mític entre moros i cristians. Un observador anònim comença així la descripció subjectiva de l’Arrancà:
«A la Plaça de l’Ajuntament no cap ni una agulla, tots volen estar presents i els colls s’estiren per cobrir la panoràmica cel i terra. El cos dibuixa a dreta i esquerra mitges circumferències i circumferències senceres per compartir una multiplicitat d’experiències. El que aplega tard s’obri pas amb colzades respectables i els balcons estan plens de observadors privilegiats alegrement desconcertats. Hi ha un soroll general i monòton sense identificar, desdibuixat i interromput per l’esclat de mans, crits i xiulets, units per gestos i mirades de complicitat nerviosa. Una saturació de colors ompli els meus ulls, entre el personal, festers i músics. Tot està per afinar, les notes prohibides de l’instrument descansen, però la música del poble rendeix tribut a l’espera i a la desesperança. Tots miren, però ningú centra la vista. Tots parlen, però ningú escolta. Una incertesa evident fa que l’Ajuntament tremole, i tots miren i riuen. Hi ha repliques, i tots miren i callen. Serpentegen notes els dolçainers i els martells del campanar descansen sobre l’Adolfo, la Tercera, la Mitjana, la Llagona i la Senyalera. Es un moment veloç però perceptible i amb el qual tot pren forma, és l’ARRANCÀ. És l’instant suprem d’un poble mobilitzat entorn a uns símbols i rituals col·lectius.» (Anònim)
L’Arrancà de les Bandes, és possiblement, al costat de l’Arrancà de les dolçaines el més emotiu de la festa. Aquesta ve fent-se des de 1892. En aquesta època es feia a partir de les 7 de la vesprada. A partir de 1928 i fins al 1939 es realitza a les 6 de la vesprada, per a tornar a celebrar-se a les 7 entre els anys 1940 i 1948. Entre 1949 i 1985 l’Arrancà pasa a realitzar-se a les 8 de la nit, i a partir de 1986 i després de passar l’Entrà Cristiana a celebrarse el dissabte a la vesprada, es trasllada l’Arrancà al matí, després de l’Arrancà de les dolçaines a la 1 de migdia. Mes tard en junta general celebrada el 8 de juliol de 2007, s’aprova adelantar un hora l’Arrancà per a que els carrecs tinguen més temps per arribar a la Ofrena després de dinar.
Per tant, des de 2007, a les 12:00 hores, comencen oficialment les festes de Callosa d’en Sarrià, amb la tradicional «Arrancà de dolçaines i tabalets», acompanyat amb un volteig general de campanes. Tot seguit, totes les bandes de música participants en la festes interpreten conjuntament el pasdoble «Callosa en festes«, compost per En José Vicente Asensi Seva. A continuació, seran les bandes de música amb la participació de les seues respectives «filaes» les que arrancaran des de la Plaça d’Espanya recorrent tots els carrers de Callosa.