Filà Marraskets
Corria el mes de novembre de l’any 1977, quan en les sessions del cafè dels diumenges en la sala de festes Aixarà, un grup d’amics va tindre la idea de formar una nova filà del bàndol moro. Aquest grup, format per quinze membres, ja eren festers i concretament de la segona fornà de Beduïns que es varen fer el vestit el 1966. Al principi es va optar pel vestit oficial d’Abencerratges, però des de prompte es van decantar pel nom de Filà Marraskets, que era com popularment es coneixia a Callosa, encara que la indumentària era la d’Abencerratges d’Alcoi.
Aquestes dos filaes són d’origen alcoià i malgrat que tenen una indumentària tant diferents coincideixen amb el fet de tenir una túnica com a element principal. Aquest motiu és suficient com per a confondre els noms amb la identitat original.
Al principi, uns quants membres del grup de festers, encapçalats per Juan José Calvo Valls, varen comprar un vestit nou d’Abencerratges, que en l’actualitat es propietat de la filà Marraskets i que s’exposa en les vitrines de l’Associació. L’objectiu era mesurar els ànims i la disposició de tots els membres, però la sorpresa va ser que la majoria rebutjaven la túnica i s’estimaven més els tradicionals pantalons bombatxos i una bona capa o gel·laba. En aquell moment el grup estava format per quinze membres i l’Associació obligava a constituir filà a partir de vint-i-un membres. Per això mateix urgia realitzar un vestit que agradara a tots i que atraguera a nous festers.
Per a realitzar-ne el disseny, la futura filà va otorgar via lliure a Juan José Calvo Valls. Aquest va començar visitant l’Associació de San Blai, el barri d’Alacant on es viu la festa a la manera alcoiana i d’on va traure informació dels seus arxius en revistes, tríptics, fullets, etc. Després de recopilar i donar forma a les idees va fer un muntatge del vestit ideal de Marrasket. Una vegada acabat l’esborrany es convoca una reunió a Alacant i es presenta als assistents, la majoria membres fundadors, que contrasten opinions per a posteriorment aprovar-lo per unanimitat. La confecció del vestit es realitza a Alacant, les botes un sabater d’Alcoi i els metalls un lampista també d’Alcoi.
El total de membres de la nova filà era de trenta-nou el 1977, i en les festes de Moros i Cristians de 1978 aparegueren per primera vegada. Fins a 1995 s’incorporaren alguns festers més, duplicant així el número, i rebaixant-se de nou els últims anys. L’any 1996 s’aprova la modificació substancial del vestit oficial a causa del desgast dels teixits de la majoria dels vestits. El disseny i confecció de la nova vestimenta cau a càrrec del dissenyador de Villena Agustín Amorós, que realitza un total de cinquanta vestits. La modificació consistia a afegir al pantaló roig i camisa groga del vestit original, una faixa ratllada, i un turbant de color blau intens a joc amb la gel·laba. Per al vestit de jugar, uns anys més tard, s’introdueix un jupetí de color blau amb un bordat addicional, oficialitzat per la filà i de caracter voluntari.