Filà Corsarios
L’any 1949 en l’acta de sessió extraordinària del 5 de desembre es presenta una nova filà de cristians a la festa de Callosa:
Se dió entrada en esta sociedad a la nueva comparsa de Cristianos denominada Filada de los Corsarios de Briones, en Honor al Bravo Capitán Briones que tanta Gloria alcanzó en los dias de la Reconquista, y en especial en la defensa de esta Plaza fuerte, disfrutando esta filada de todos los derechos y deberes de esta Sociedad.
Hi ha una anècdota històrica, arreplegada per la tradició del manuscrit de Fra Pablo de València, on es parla de: «Los cristianos viejos al ver el estado de la imagen la llevaron a casa de la viuda del capitán Briones». Aquest podria ser el context en el qual apareix la necessitat de crear una nova filà i que rebrá el nom de Corsarios. Es tractava d’un grup d’amics que volien formar part de la festa per una bona causa, la de mantenir-se fidels a l’obra del capità Briones.
Dels Corsarios desconeixem quin va ser el motiu per a decidir el nom, però, malgrat això, sabem que és la primera filà que trenca una llarga tradició de relació formal amb Alcoi. Mentre aquesta ciutat al voltant dels anys quaranta ja tenia una llarga tradició de situar els referents en la Reconquesta, la nova filà Corsarios de Callosa ho fa creant un vestit inspirat en el corsarisme(pirateria) del segle XIX, però amb l’apel·latiu de Briones, en clara referència al militar que va lluitar contra els pirates musulmans que assetjaren les costes valencianes i concretament el poble de Callosa.
Un altre fenomen, que suposa una novetat per als callosins, era l’atractiu d’històries i personatges que venien inspirades pel cinema i la literatura d’aventures i que caracteritzava l’etapa del corsarisme decimonònic. Els corsarios eren una mena de pirates, però que tenien el suport d’un estat, a qui concedien una part del guanys (la patent de cors). La majoria de les poblacions valencianes, i concretament els callosins, van organitzar el seu propi cors. També a Catalunya i Mallorca el cors va esdevenir un gran negoci durant la segona meitat del segle XVII, a més d’una protecció.
Alhora, durant aquest període, diverses poblacions de la costa mediterrània – Callosa podria estar entre elles – van patir violents atacs de pirates (o també corsarios), que, sovint procedien del nord d’Àfrica o de l’imperi turc. En la redempció dels captius i la satisfacció de l’import del rescat van participar les ordes religioses, les confraries i germandats o intermediaris privats.
Als Corsarios els podreu identificar per la seua habitual camisa blava amb una franja roja i manegues amples amb elegants puntilles blanques. El pantaló és de vellut marró. com a complements principals solen lluir una capa, botes negres i un barret de feltre d’ala ampla que segueix mantenint com a indumentaria des de que es va fundar al 1948.