Filà Cides

Tant Adolf Salvà (La villa de Callosa d’en Sarrià) com Tomàs Guardiola (La Sociedad de Moros y Cristianos) coincidixen en que la filà Cides o Cits existia al 1860, però l’única cosa que diu és que dura fins a l’any 1904. A Alcoi actualment existeix una filà amb aquesta denominació, concretament Cids o Cits, i ja figura en l’acta del 1839 amb el nom de Sit. En el barri de Sant Blai d’Alacant on se celebren unes festes de gran tradició alcoiana existeix una filà anomenada Cides, fundada l’any 1974 i que respon als mateixos referents medievalitzants per al disseny del vestit:

“Representamos en la Fiesta a Rodrigo Diaz de Vivar (1043-1099), conocido por el apelativo árabe dialectal de “Sid” (vencedor de batallas). Fué el héroe más descollante de la Reconquista”.

El llibret de les filaes d’Alcoi pot fer-nos una idea de com seria el vestit originari a Callosa, que no te res a veure amb l’actual d’inspiració medieval:

“Inspirat en el segle XVIII, possiblement influït per les companyies d’arcabussers, típiques d’aquest segle. En 1870 ja n’havien enviat algunes peces i el vestit era negre, amb pantalons curts, calces, gipó amb creu roja i barret de feltre”. (Linares i Jordà 1985)

És molt probable que tinguera aquest aspecte. El canvi comença, com la majoria de les filaes alcoianes, a partir de 1916 substituint els vestits inspirats en les companyies militars del segle XVIII i XIX, per a buscar la inspiració en època medieval.

Actualment, un grup de festers del bàndol moro (majoritariament de la filà Marraskets) l’han recuperat com a esquadra especial i desfilen tots els anys en l’Entrà cristiana de Callosa.

_DSC3368