Filà Contrabandistes

contrabandistesFilà fundada l’any 1862 a Callosa, encara que Salvà no diu res al seu llibre (La Villa de Callosa d’en Sarrià). Aquesta és una de les filaes d’influència alcoinana que manté el seu fals o esplèndid anacronisme, en relació amb l’època de la Reconquesta. Al segle XIX la població identifica al musulmà amb l’infidel o l’estranger i per això la filà Contrabandistes respon a companyies que lluitaren en la guerra de la Independència.

A la ciutat d’Alcoi ja figura en la primera acta que conserva l’Associació Sant Jordi de 1839. El seu disseny li aporta una distinció especial a molts pobles de la geografia valenciana que l’han incorporat: marsellet de vellut negre amb brodats i lluentons en el qual apareixen motius florístics a les mànigues i una gran palmera a l’esquena. Els pantalons són rojos amb el lateral negre, a més d’una faixa blava, el jupetí groc, la corbata roja i la camisa blanca. Les polaines de cuir amb picarols i les sabates blanques completen el disseny, on està present com a arma el trabuc i, com a senyal d’identitat, unes patilles llargues.

Els contrabandistes van deixar de ser filà l’any 1990, i es van convertir en una esquadra especial honorífica. Jóvens de filaes mores, han adquirit vestits antics de contrabandistes per restaurar-los i eixir en les entrades, lluint els atributs i les particularitats de la filà Contrabandistes.

arranca contrabando

entra contrabando