Filà Cordó

escut cordoLa Filà El Cordó es una de les filaes més antigues que es mantenen en l’actualitat a Callosa. Va començar amb 23 socis i era una de les més nombroses d’aleshores. Adolf Salvà situa la seua fundació l’any 1924. Aquesta filà és d’origen alcoià i son coneguts pels Cordoneros. En aquesta ciutat la filà Cordó és anterior a 1839 i era coneguda com a Cuarta de la Llana. El seu disseny és de marcat accent turc i es manté inalterable des de la seua creació. Hi destaca la gran ploma tricolor del seu turbant, els pantalons verds, la faixa groga, jupetí blau brodat i la manta.cordo

“A Callosa, el vestit fester estava compost per un pantaló verd, una camisa de mànigues ajustades roges, amb el cos negre, tota feta amb tela de vellut i amb brodats rics: un jupetí o armilla blau, amb un rebet groc brodat al centre de l’espatla i per tota la vora, faixa groga, manta roja, brodada, amb el ribet i les borles grogues, turbant en la tela roja i blanca, amb ornaments daurats i dues plomes en la part de davant, una roja i l’altra blanca i el calçat groc. Portaven un arcabús al muscle.”

A Callosa va patir una transformació: primerament l’any 1974 es va canviar la manta per una gel·laba i el turbant passa a ser de vellut roig i blanc amb una ploma negra. L’arcabús es va substituir per una espasa. Un any després es va configurar un trage per a les dones. En l’actualitat els membres de la filà Cordó de Callosa han recuperat el disseny creat en 1905 pel capellà alcoià Antonio Payà Aracil, es conserva a la mateixa filà. Els Cordoners callosins es desplaçaren a Alcoi per restaurar la memòria d’una gran filà del bàndol moro, la qual és coneguda pel nom d’un barber granadí establit a Alcoi, Antonio Cordón, el qual va ser uno dels fundadors.