Filà Granadines

escut granadinesPassada la missa de Gracia de l’any 98 un grup de joves de tres quadrilles diferents es van posar d’ac’acord en fer-se d’alguna filà, encara que totes tenien trajes de festeres de: cosines, mares o fets per a “vestir-se” a festes per conveniencia o comoditat. En aquells anys costava molt entrar a una filà ja que hi havia llista d’espera de deu i quinze persones.

Totes volien entrar a formar part de la festa ja que en eixes edats adolescents és difícil quedar-se a casa a Festes de Moros i Cristians. Esperar a la llista no era factible, i es van posar mans a l’obra;  van decidir fer una filà nova; GRANADINES. Motius van ser molts i diversos:teniem traje de gala, el nom era guapet, feien falta moros/mores, teniem una filà d’homes ja fundà,…coses molt relevants en aquelles edats.

Vam fer la proposta a la Junta Rectora de l’any 99, on estava de president J.Enrique Pérez, els quals ens van ajudar molt a donar-li forma a esta filà de xiques.

Com que totes eren estudiants fins que no van acabar l’escola a finals de juny, les modistes, cosidores i algunes mares no van començar a fer-nos el traje de “jugar” compost per faixa verda, camisa i pantaló roig, deixant la part més cara i costosa de fer per a la brodaora de jupetins. Esta part del traje es el que caracteritza a la filà.

10592638_10152713134101683_8824305135241357826_n

Per aquells anys a la manifestació de Sant Jaume es feia el sopar al Convent, però com que estaven fent el parking, eixe juliol vam sopar tots al C/Rafael Couchoud, on vam fer l’estrena de la nova filà, però sense jupetí, perque totes encara no el teniem brodat.

En les festes del 99 vam debutar com  xiques que sol·licitaven ser una filà nova. Com que no teniem trajes fets els vam demanar per a traure una esquadra.

L’any 2001, amb pressió de la Junta Rectora, vam tindre que fer-nos de forma obligatoria el traje de gala, encara que hi haguera una esquadra que isquera tots els anys. Després de diverses proves i viatjes a Ibi, Alcoi, Crevillent vam modificar i triar el que més ens agradava i es pareixia a l’antic de granadina, que es l’actual.

L’any 2013 totes les filaes de dones que sol·licitaven entrar en la festa van fer possible el somni de ser filà on estem ara les GRANADINES.